Det kan være drønsvært at finde på det rigtige navn til dit kommende barn. Hvad med at skæve til bøgernes verden? Så får din søn en navnebror i litteraturen, du kan glæde dig til at præsentere ham for.

1. 

Det allerførste barn i Danmark er netop blevet døbt VITELLO, og ja, det var fordi storebror er helt vild med Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens historier om drengen fra rækkehusene ved ringvejen.


2. 

Ole Lund Kirkegaards bog om ALBERT er temmelig sjov, skør og fuld af eventyr – selvom Albert jo er lidt uartig og medlem af de hæslige slynglers klub …


3. 

Nogle tænker måske på Olsen-Banden, men vi tænker helt sikkert på verdens sejeste CYKELMYGGEN EGON af Flemming Quist Møller.


 4. 

Det her er en af vores helt nye favoritnavne fra børnelitteraturen. Fra bøgerne om WINNIE & LEO af Marianne Verge og Mikkel Sommer, super søde fortællinger for de allermindste.


5. 

En af de største helte fra børnelitteraturen er helt klart Jonatan fra BRØDRENE LØVEHJERTE af Astrid Lindgren. Og så er det ovenikøbet også navnet på en af røverne fra FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY af Thorbjørn Egner.


6. 

Vi synes, navnet Ib fortjener et comeback. Kort og godt, ikke? Og så får barnet en navnebror i HUNDEN IB af Peter Nordahl og Rasmus Bregnhøi, nogle af de sjoveste småbørnsbøger, vi kender.


7. 

Måske et svært navn at sige på dansk, måske ikke? Det er nok op til den enkeltes vurdering. I hvert fald får din søn en af de bedste forbilleder i moderne børnelitteratur. Og ja, vi tænker selvfølgelig på HARRY POTTER af J.K. Rowling.


8. 

Makkerparret Sebastian og Mitcho fra DEN UTROLIGE HISTORIE OM DEN KÆMPESTORE PÆRE af Jakob Martin Strid er da ikke til at stå for. Mitcho-navnet er selvfølgelig heller ikke helt af vejen …


9. 

Det er da ikke så dårligt at være opkaldt efter en småanarkistisk, men meget kærlig løve, er det? Vi synes i hvert fald, at OS TO, OSKAR … FOR EVIGT af Bjarne Reuter er en fremragende historie.


10. 

Den dejligste dreng, der kunne bo i et hønsehus! LILLE VIRGIL af Ole Lund Kirkegaard er ægte fri fantasi i børnehøjde. Og så har han jo vennerne Carl Emil og (endnu en) Oskar, der også er glimrende navne.


Har du opkaldt din søn efter en bog? Mangler vi dit yndlingsdrengenavn fra børnelitteraturen på listen? Så fortæl os om det på vores Facebookside.

DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«