MOMO er Michael Endes eventyrroman om en særlig pige, der tager kampen op mod tidstyvene, der stjæler tiden fra folk ved at overbevise dem om, at de skal effektivisere alting. Pludselig har ingen tid til at lege, lytte og bare være til.

Her er 6 kloge citater fra MOMO, der viser, hvorfor bogens ideer er lige så relevante i dag, som da den første gang udkom i 1973.

 

1. Om at arbejde godt

Man skal aldrig tænke på hele gaden på én gang, forstår du? Man skal kun tænke på næste skridt, på næste åndedrag, på næste fejestrøg. Hele tiden kun på det næste.


2. Om tid

Enhver ved, at en enkelt time kan forekomme én at være en evighed, mens den andre gange kan flyve af sted, som om den kun var et øjeblik – det afhænger udelukkende af, hvad man oplever i løbet af denne time. For tid er liv. Og livet bor i hjertet.


3. Om at lytte 

Det, den lille Momo kunne som ingen anden, var at lytte. Det er da ikke noget særligt, vil mange læsere måske sige; enhver kan da lytte. Men det passer nu ikke. Det er kun ganske få mennesker, der virkelig forstår at lytte.


4. Om at tænke før man taler

Efter Beppos mening skyldtes det de mange løgne – ikke bare de bevidste, men også de ubevidste, der kun opstår, fordi vi ikke tænker nok over, hvad vi siger – at der er så megen ulykke til i verden.


5. Om når børn ikke må lege frit

Deres lege blev bestemt af de ansvarlige, der havde opsynet med dem, og det var altid lege, der kunne bibringe dem noget nyttigt. Men børnene mistede også noget på den måde, nemlig glæden, begejstringen og drømmene.


6. Om at skynde sig

Tilsyneladende var der ingen, der lagde mærke til, at man ved at spare tid i virkeligheden sparede noget helt andet. Ingen ville se i øjnene, at livet blev mere og mere fattigt, mere og mere ensrettet og mere og mere koldt.


Momo
af Michael Ende
Ny forside: Lars Gabel
Udgivet d. 17. august 2016
Fra 11 år
KØB BOGEN

 


DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«