Kør selv-ferier giver stor frihed og masser af mulighed for overraskende oplevelser på små sideveje og i ukendte byer.

MEN hvis du har børn på bagsædet i timevis, kræver det lidt planlægning at sikre freden. Her er vores 8 bedste tips til, hvad du skal have med og kan gøre på rejsen – fra en læsehest til en anden.

1. Læs højt

DocHdl1OnPROLIANT3tmpTarget
Fra: “Elise og den brugte hund” / Illustrator: Kirsten Raagaard

Det må vist kaldes en klassiker! Tag en eller flere højtlæsningsbøger med på rejsen. Og ja, alle bøger kan selvfølgelig læses højt, men nogle egner sig bedre end andre (alt efter alder). Hvad er en god højtlæsningsbog til bilferien? Den skal have en vis længde, så der er tid til at leve sig helt ind i historien, og det skal helst være en bog med noget til både den voksne og barnet.

Vi anbefaler Bjarne Reuters ELISE OG DEN BRUGTE HUND.


Elise og den brugte hund
af Bjarne Reuter
Udgivet d. 12. maj 2016
Fra 6 år
KØB BOGEN

 

 


2. Lyttelæs i bøger

Vinden-i-piletraerne_4
Fra: “Vinden i piletræerne” / Illustration: David Roberts

Ligesom højtlæsning er det en rigtig god mulighed at tage lydbøger med i bilen. Det gælder selvfølgelig særligt, hvis der kun er én voksen, nemlig chaufføren, der jo så må holde øjnene på vejen! Der findes rigtig mange gode lydbøger at vælge imellem og også rigtig mange gode oplæsere.

TIP! Husk høretelefoner til alle passagerer. Det er særligt vigtigt, hvis du rejser med flere børn, hvor den ene ikke nødvendigvis vil lytte til den samme bog som den anden. Den bedste måde at undgå søskendeskænderier er at sikre, at hvert barn har ”plads til dem selv” på bagsædet – her er høretelefoner geniale.

Vi anbefaler VINDEN I PILETRÆERNE af Kenneth Grahame. Indlæst af Anne Marie Helger.


Vinden i piletræerne
af Kenneth Grahame
Udgivet d. 18. maj 2016
Fra 6 år
KØB BOGEN

 

 


3. Mal i bøger

MimboJimboMalebog

Selvom det kan være et problem at holde sig helt inden for stregerne, mens bilen bumler derudad, er malebøger en rigtig fin ting at have med. Der findes malebøger i mange former, sværhedsgrader og prisklasser, så det burde være muligt at finde noget til netop dit barn.

TIP! Køb et billigt underlag, barnet kan have i skødet. Det kan for eksempel være en plastikbakke fra din lokale isenkræmmer. Det sikrer bedre stabilitet til malebogen (og at tusserne ikke hele tiden falder ned i bunden af bilen).

Vi anbefaler Jakob Martin Strids MIMBO JIMBO MALEBOG.


Mimbo Jimbo Malebog
af Jakob Martin Strids
Udgivet d. 27. juni 2016
Fra 4 år
KØB BOGEN

 

 


4. Læs og leg med opgavebøger

Vitello bliver kattefanger.indd

Det er selvfølgelig ikke alle børn, der synes det er lige sjovt at male. Men så findes der heldigvis andre muligheder. Krydsord, sudoku, eller aktivitetshæfter er rigtig gode alternativer til malebogen, som giver samme mulighed for, at barnet kan få glæde af noget i mange timer. Husk underlaget fra tippet ovenover.

Vi anbefaler Kim Fupz Aakesons VITELLO BLIVER KATTEFANGER – LÆS HISTORIEN OG LØS OPGAVERNE.


Vitello bliver kattefanger – Læs historien og løs opgaverne
af Kim Fupz Aakeson
Udgivet d. 10. juni 2016
Fra 5 år

 

 

 


5. Skaf en elektronisk bogstak

Ronja-røverdatter

Under punkt 1 skrev vi ”tag en eller flere bøger med på rejsen”. Og det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, hvis der er meget anden bagage. Har du en tablet eller e-læser er det en fremragende idé at have downloadet en masse bøger til rejsen. Sikr jer selv mod at løbe tør for læsestof (det er jo mere eller mindre det værste, der findes)! Mange af Gyldendals børnebøger findes som e-bøger, for eksempel flere af Astrid Lindgrens klassikere.

Vi anbefaler RONJA RØVERDATTER af Astrid Lindgren.


Ronja Røverdatter
af Astrid Lindgren
Udgivet d. 27. april 2015
Fra 7 år
KØB BOGEN

 

 


6. Find frem til læse-lege-apps

DocHdl1OnPROLIANT3tmpTarget
Fra: “Ib hjælper en and” / Illustration: Rasmus Bregnhøi

Mens du alligevel har det elektroniske udstyr fremme, kan du også tjekke, hvilke apps du kan downloade. For eksempel findes der i Apples App Store en udgave af Strids LILLE FRØ på sønderjysk, og Hunden Ib har sin egen app med spil.

Vi anbefaler HUNDEN IB af Peter Nordahl og Rasmus Bregnhøi.


Ib hjælper en and
af Peter Nordahl og Rasmus Bregnhøi
Udgivet d. 4. november 2014
Fra 1 år
KØB BOGEN

 

 


7. Skriv eller mal postkort

DocHdl1OnPROLIANT3tmpTarget

Slå to fluer med et smæk og gør dit barn ansvarlig for postkort fra ferien. Hvis barnet ikke kan skrive endnu, kan det tegne små tegninger på kortene, som særligt bedsteforældre nok vil have svært ved at stå for. Du kan også købe Mal selv-postkort, der både kan farvelægges og skrives på. Samtidig undgår du at stresse over, at du endnu ikke selv har nået at skrive hjem fra ferieland.

Vi anbefaler Jakob Martin Strids MAL SELV POSTKORT.


Mal selv postkort
af Jakob Martin Strid
Udgivet d. 27. juni 2016
Fra 8 år
KØB BOGEN

 


8. Syng sange

Gyldendals-store-sangbog-for-børn

Gode tekster findes ikke kun i bøger, men også i høj grad i musik. Rul vinduerne ned og skrål med på alle dine og barnets yndlingssange. (Vælg selv, hvor øde strækningen skal være, før du beriger resten af verden med jeres sangstemmer).

Vi anbefaler GYLDENDALS STORE SANGBOG FOR DE SMÅ­­­­.


Gyldendals store sangbog for de små
Antologi
Udgivet d. 22. januar 2015
Fra 2 år
KØB BOGEN