Vi har spurgt tre af Danmarks førende børnebogbloggere, hvilke bøger de vil anbefale, at du lægger under juletræet. Og ja, de ville gerne have valgt mange flere!

 


MIT BOGSKAB


Bag bloggen Mit Bogskab står Josefine Piihl, der er lærer på en folkeskole i Gentofte. Derudover læser hun til Master i Børnelitteratur på Aarhus Universitet og er mor til to piger.

 

Til børn mellem 0 og 3 år

Til de 0–3-årige vil jeg anbefale DEN FORKERTE BOG af HuskMitNavn.

Bogen er noget så sjældent som en virkelig sjov pegebog for både børn og voksne.

Ved første øjekast er alt, som det skal være. Format og papkvalitet skriger pegebog, men fluks man åbner den, ser man, der er noget galt. Under en stor fin tegning af en aflang gul frugt, der tydeligt er en banan, står der med versaler ÆBLE – og sådan er det hele vejen igennem. Alt er galt! – og det er sjovt.


Den forkerte bog
af HuskMitNavn
Udgivet d.11. august 2016
Fra  6 måneder
KØB BOGEN

 


Til børn mellem 3 og 6 år

Til de 3–6-årige vil jeg anbefale BOGSTAVTYVEN og ORDTROLDEN af Maria Rørbæk.

Bøgerne handler om Anna, Anton og farfar, der kæmper med en bogstavtyv og en ordtrold. Det lyder da meget tilforladeligt, men det er det ikke! En bogstavtyv har snuppet alle Annas A’er og har gjort dem til U’er. Det bliver ret besværligt, og lettere bliver det ikke, da Anton bliver stukket af en ordtrold, og derefter gentager bestemte ord.

Heldigvis er hjælpen nær i form af farfaren, der ved et og andet om bogstavtyve og ordtrolde.

Det her er bøger, der skriger på snak om bogstaver, sprog og betydning, og det kan sådan en dansklærer som mig virkelig godt lide.


Bogstavtyven
af Maria Rørbæk
Illustreret af Siri Melchior
Udgivet d. 20. april 2016
Fra 3 år
KØB BOGEN

 

 


Ordtrolden
af Maria Rørbæk
Illustreret af Siri Melchior
Udgivet d. 19. oktober 2016
Fra 3 år

KØB BOGEN


Til børn mellem 6 og 10 år

Til de 6–10-årige vil jeg anbefale ASTRID LINDGREN – EN BIOGRAFI FOR BØRN af Agnes-Margrethe Bjorvand.

Mon ikke alle børn kender en god håndfuld af Astrid Lindgrens karakterer, men hvem hun egentlig selv var, det er der formodentlig ikke så mange, der rigtig ved.

Det laver den her biografi om på. Det er en virkelig fin bog – fyldt med citater og referencer til Astrid Lindgrens bøger og litterære univers. Derudover er illustrationerne så smukke, at man næsten bliver helt ør.


Astrid Lindgren – En biografi for børn
af Agnes-Margrethe Bjorvand
Illustreret af Lisa Aisato
Udgivet d. 8. august 2016
Fra 8 år
KØB BOGEN

 


BOGOPLEVELSEN

 


Bag bloggen Bogoplevelsen står Mette Sofie Kirkedal, der er uddannet lærer, og som har skrevet speciale om digitale billedbøger.

Til børnehavebarnet

Til børnehavebarnet anbefaler jeg MAX OG BELLA SKAL BEGYNDE I SKOLE af Tove Krebs Lange. Max og Bella tager kærligt førskolebarnet i hånden og sætter rammen om skolestarten ved at lege skole, hvor rim, remser, bogstaver og tal på fineste vis bliver introduceret.

Men samtidig berører Max og Bella også angsten for at starte i skolen. Om de sommerfugle, der blafrer i maven, men bliver gjort til skamme, da første skoledag endelig oprinder.


Max og Bella skal begynde i skole
af Tove Krebs Lange
Udgivet d. 4. april 2016
Fra 3 år
KØB BOGEN

 


Til børn mellem 7 og 10 år

Jeg vil anbefale ELISE OG DEN BRUGTE HUND af Bjarne Reuter til børn mellem 7 og 10 år.

Bjarne Reuter forstår om nogen at skrive en børnebog, der spiller på hele følelsesregistret. Dette er også tilfældet med Elise, der lever alene med sin far. Mor er taget ud i verden for at bygge broer i regnskoven. Elise får sig en stinkende hund, der taler – men kun når hun er alene med den.

Bogen er en munter og hjertevarm fortælling om savn, kærlighed og saltbomber. Det er en fremragende oplæsningsbog, der åbner op for dybe samtaler og gode grin.


Elise og den brugte hund
af Bjarne Reuter
Illustreret af Kirsten Raagaard
Udgivet d. 12. maj 2016
Fra 6 år
KØB BOGEN

 


Til børn fra 10 år og op

Jeg vil anbefale MONSTER af Patrick Ness til børn fra 10 år+.

Conor får besøg af et monster ved midnatstid. Han bliver overraskende lidt bange for monsteret. I stedet bliver monsteret Conors medoplever af moderens sygdomsforløb.

Det er en barsk fortælling, der ikke er for sarte sjæle, men den fortæller en fantastisk historie om at turde se sine egne dæmoner i øjnene og acceptere sig selv.

Bogen kan gives til det store barn, men det er en bog, som skal bearbejdes med en voksen. Det er en højtlæsningsbog, der kan blive begyndelsen på mange samtaler i natlampens skær.

Hvis bogen gives sammen med en biografbillet til den nye “Syv minutter over midnat”, der er baseret på bogen, så har I også en stor filmoplevelse til gode sammen.


Monster
af Patrick Ness
Illustreret af Jim Kay
Udgivet d. 5. juli 2016
Fra 11 år
KØB BOGEN

 


BØRNENES BØGER


Bag bloggen Børnenes Bøger står Pia Dalsgaard. Hun er kandidat i engelsk og drømmer blandt andet om at blive børnebibliotekar. Hun er mor til to børn.

 

Til de allermindste

Til de allermindste vil jeg anbefale MIMBO JIMBO FINDER EN VEN af Martin Jakob Strid. Det er en helt simpel og utrolig kær historie, som både er en slags billedordbog og en bog om at finde sin bedste ven. Den vil blive læst igen og igen og igen.


Mimbo Jimbo finder en ven
af Jakob Martin Strid
Udgivet d. 5. juli 2016
Fra 6 måneder
KØB BOGEN

 


Til børn, der …

Til de børn, der bare er virkelig nysgerrige vil jeg anbefale SÅDAN VIRKER DET! af Mats Wänblad. Bogen giver svar på, hvordan stort set alt i og omkring huset virker – og så er den fyldt med pædagogiske illustrationer og forklaringer. En bog, vi ville ønske, vi havde haft for flere år siden.


Sådan virker det!
af Mats Wänblad
Udgivet d. 15. august 2016
Fra 6 år
KØB BOGEN

 

 


Til børn, der …

Til børn, der er glade for leg med ord, vil jeg anbefale Maria Rørbæks BOGSTAVTYVEN og ORDTROLDEN, som begge er nogle virkelig herlige ordmysterier, der er både sjove og spændende. Ord, hvor A er erstattet med U (som i BOGSTAVTYVEN) eller sætninger med ord, som skal siges to gange (som i ORDTROLDEN), udfordrer oplæseren – til stor morskab for både barn og voksen.


Bogstavtyven
af Maria Rørbæk
Illustreret af Siri Melchior
Udgivet d. 20. april 2016
Fra 3 år
KØB BOGEN

 

 


Ordtrolden
af Maria Rørbæk
Illustreret af Siri Melchior
Udgivet d. 19. oktober 2016
Fra 3 år

KØB BOGEN