Den danske billedbog Græd blot hjerte er netop blevet hædret med The Batchelder Award ved American Library Associations årlige prisuddeling. Det er over 20 år siden, den prestigefulde pris sidst var på danske hænder.

Se ind i bogen her.

Græd blot hjerte er skrevet af Glenn Ringtved og illustreret af Charlotte Pardi og blev udgivet første gang på dansk i 2001. Sidste år udkom billedbogen i USA med titlen Cry Heart, But Never Break på forlaget Enchanted Lion Books, og det er netop denne oversættelse, der udløste den amerikanske pris.

Hvordan er det at have vundet The Batchelder Award?

Glenn Ringtved: »Det er selvfølgelig altid dejlig, når folk kan lide, det man skriver. Og jeg er især glad for, at det er præcis den her bog, fordi den, på grund af forhistorien, betyder meget for mig. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke kendte så meget til prisen. Jeg måtte lige google først, og så kan jeg se, at Charlotte og jeg går nogle store navne i bedene.  Det er jeg da stolt over.«

Charlotte Pardi: »Det er rigtig dejligt. Vi er godt nok kommet i fint selskab med Bjarne Reuter, Astrid Lindgren og Cecil Bødker. Det var først da jeg læste Gyldendals pressemeddelelse, at jeg fandt ud af hvor prestigefuld prisen er. Og hvor sjældent den er blevet tildelt en dansk titel.«

Glenn RingtvedFoto: Robin Skjoldborg, 2015


Fortæl om bogen. Hvordan blev den til?

Glenn: »Jeg skrev den på den triste baggrund, at min mor var syg af kræft. Og den dag vi fik at vide, at der ikke var mere at gøre for hende, sad vi og snakkede om livet og døden. Og hun sagde ‘Græd blot hjerte, men brist ej’ til mig. Jeg ved ikke, hvor det stammer fra, men jeg syntes, der var så fint.

Da jeg kom hjem om aftenen og lå i min seng, tænkte jeg på, hvordan jeg skulle formidle citatet til mine to sønner, som var små dengang. Det blev til den her historie, som jeg skrev der i sengen på et stykke papir. Ikke med henblik på udgivelse, men udelukkende til mig selv og mine børn. Det var først efter hendes død, at jeg kom til at tænke på, at den kunne blive til en bog.

Mange år senere faldt jeg så tilfældigt i snak med en mand, Robert Moulthrop, i Central Park i New York. Det viste sig, at han også skrev, og vi blev enige om, at han skulle prøve at lave en amerikanisering af bogen og prøve at finde et forlag. Så det er via mange små tilfældigheder, at det er kommet så vidt.«

Hvordan var den at illustrere?

Charlotte: »Jeg husker, at jeg blev både rørt og begejstret, da jeg læste manuskriptet. Her var noget på spil og på hjerte, og kontraster som liv og død og sorg og glæde at arbejde med visuelt. Jeg var især meget optaget af at skildre modsætningerne i det eventyr, Døden fortæller børnene. Når man har sådan nogle modsætninger at tage udgangspunkt i, bliver det både udfordrende og spændende at illustrere.«

Charlotte Pardi - Robin Skjoldborg 2014Foto: Robin Skjoldborg, 2014


Hvorfor skrive om døden for børn? Er det ikke for voldsomt?

Glenn: »Nej, præcis som bogen fortæller, så synes jeg, at det er vigtigt, at vi bliver bedre til acceptere døden som en naturlig del af tilværelsen. Og det bør børn have hjælp til, de vil jo møde den før eller siden. Så hvorfor ikke prøve at afmystificere den og gøre den mindre skræmmende? Jeg synes, døden er for tabubelagt i vores kultur. Men det var nu ikke, fordi jeg gjorde mig de dybeste tanker, da jeg skrev den. Den er skrevet meget spontant og følelsesmæssigt, men også meget ærligt. Det er nok det, folk kan fornemme.«

Hvordan vil du fejre, at du har modtaget prisen?

Charlotte: »Vi åbner måske nok en god flaske rødvin til aftensmaden i aften. Og så skal jeg skåle en ekstra gang med Glenn, næste gang vi ses ved en festlig lejlighed.«

Sidste gang en dansk billedbog modtog prisen var i 1994, hvor hæderen tilfaldt Bjarne Reuter for romanen Drengene fra Sankt Petri. Han havde også fire år tidligere modtaget prisen for Busters verden. Den eneste anden dansker, der indskriver sig på listen er Cecil Bødker, som tilbage i 1977 modtog prisen for romanen Leoparden. Rækken af tidligere prismodtagere tæller også Astrid Lindgren.

Læs mere om The Batchelder Award her.


Græd blot hjerte
af Glenn Ringtved
Illustreret af Charlotte Pardi
Udgivet d. 18. april 2016
Fra 5 år

KØB BOGEN

DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«