Det er ganske vist. De fandtes alle sammen. Jakob. Peter Plys. Grisling og alle de andre.

Hundredmeterskoven findes også og ligger cirka 50 kilometer syd for London. Den britiske forfatter A.A. Milne skrev bøgerne om Plys i 1920’erne, men den lille, dumme bjørns historie begynder et helt andet sted. I Canada. Hos en soldat, hvis hjerte blev stjålet på en togperron midt i ødemarken.

Da den 27-årige løjtnant Harry Colebourn stod af toget i stationsbyen White River i Ontario en augustdag i 1914, fangede noget loddent hans blik. Colebourn var på vej øst mod kysten, hvor hans regiment skulle sejle til Europa for at deltage i 1. Verdenskrig. Stoppet på perronen var ganske kort, men et uventet møde skulle få stor betydning for børnenes litteraturhistorie.

Harry Colebourn sammen med Winnie. Fra: Manitoba Provinsial Achieve

På perronen stod en jæger med en lille sortbjørn i snor. Ungen var ikke mere end syv måneder, jægeren havdeskudt dens mor, og nu håbede han at finde en køber til den. Den køber blev Colebourn, uddannet dyrlæge og ansat i den canadiske hær til at tage sig af militærets heste. Han betalte jægeren og steg ombord på toget med sin nye ven, som han kaldte ”Winnipeg” efter sin hjemby. Kælenavnet blev Winnie, som mange nok vil genkende som Peter Plys’ engelske navn.

Virkelighedens Plys kommer til London

Senere på året ankom Harry Colebourns regiment til England, og Winnie var nu troppernes uofficielle maskot. Colebourn havde trænet hende, og hun var blevet meget tam. Men da den canadiske hær skulle videre til fronten i Frankrig, vidste Colebourn, at Winnies tid med regimentet var forbi. Skyttegravene på vestfronten var intet sted for mennesker – og heller ikke små bjørne.

Fra: Peter Plys

Derfor afleverede soldaten i december 1914 Winnie i London Zoo, der netop havde bygget et nyt bjørnehabitat. Winnie blev, fordi hun var så tam, en stjerne i den zoologiske have. Selv efter hun blev voksen, fik besøgende børn lov til at komme ind i hendes indhegning og klappe og fodre hende(!)

Én af Winnies ivrigste besøgende og største beundrere var Christopher Robin Milne, søn af dramatiker og krimiforfatter Alan Alexander Milne. Og virkelighedens Jakob.

Et barn må have en bjørn

Christopher Robin blev født i 1920 og på sin første fødselsdag, fik han en plysbjørn i gave af sin mor. Bjørnen blev kaldt for flere navne blandt andet Edward og Teddy Bjørn. Og det er som Teddy Bjørn, at Plys gør sin entré på litteraturens scene i et digt af A.A. Milne fra 1923, der blev bragt i satiremagasinet Punch.

nypl-digitalcollections-3f292b80-0a31-0134-3a66-00505686a51c-001-w
Fra: New York Public Library

A.A. Milne, der tidligere havde skrevet til voksne, mødte ikke meget opbakning fra sine forlag, da han begyndte at skrive digte og historier til børn. Alligevel fik Milne i 1924 i samarbejde med den ikoniske Plys-illustrator E.H. Shepard (som han kendte fra Punch), udgivet børnedigtsamlingen Da vi var meget små. Her er Teddy Bjørn med.

Men efter Christopher Robins møde med Winnie i London Zoo måtte hans plysbjørn omdøbes til hendes ære. Teddy Bear blev til Winnie (med tilnavnet Pooh efter en svane, som Christopher Robin også var fascineret af). Og i 1926 så de første historier om Peter Plys, som vi kender ham, dagens lys i bogen Winnie-the-Pooh.

”Ethvert barn har et yndlingstøjdyr, og alle enebørn har særligt brug for et. Mit var Peter Plys,” har Christopher Robin fortalt.

Plys’ venner og Hundredmeterskoven

De andre dyr fra de klassiske historier om Plys er ligesom bjørnen selv taget fra virkelighedens verden – mere præcist Christopher Robins børneværelse. Æslet, Grisling, Kængu, Kængubarnet og Tigerdyret er alle rigtige tøjdyr, som Christopher Robin legede med sammen med sin mor og far. Tøjdyrene (bortset fra Kængubarnet, der er gået tabt) kan i dag ses på New York Public Library, hvor de netop er blevet restaureret.

forsamling
Fra: Peter Plys og hans venner

Inspirationen til de sidste dyr, Ninka Ninus og Ugle, kommer ikke fra børneværelset, men fra selve naturen i Hundredmeterskoven – eller Ashdown Forest som virkelighedens Hundredmeterskov hedder. I 1925 købte familien, der boede i London, et feriehus i området, hvor de tilbragte meget tid om foråret og sommeren, og Christopher Robin har sagt:

”Plys’ skov og Ashdown Forest er identiske.”

Mange af skovens steder såsom bakker, træklynger og floden kan derfor, hvis man været der, genkendes i A.A. Milnes Plys-bøger. Også broen, hvor Plys opfinder den sindsoprivende sport plyspind, finder man i Ashdown Forest.

Peter Plys indtager verden

Historierne om Peter Plys udkom på dansk allerede i begyndelsen af 1930’erne i en fremragende oversættelse af Else Heise og med vers af Tom Kristensen. Derfor har Peter Plys også været en klassiker på danske børneværelser i mange år. Bøgerne er samlet set udkommet på over 50 sprog og i 50 millioner eksemplarer. Peter Plys har fået rejst statuer og opkaldt gader efter sig i lande lige fra USA til Polen.

plys-i-ballon
Fra: Peter Plys

Hvad er det, der gør Plys så elsket og langtidsholdbar, at A.A. Milnes bjørn stadig lever i bedste velgående efter 90 år? Måske at han selv med sin meget lille forstand alligevel formår at sige noget nogethed om tilværelsen, kærlighed og venskab. Eller som vennerne selv har formuleret det:

”Å, Plysbjørn,” sagde Jakob, ”hvor jeg dog elsker dig!”

”Det gør jeg også,” sagde Plys.


Verdens bedste Peter Plys
af Peter Bright, Brian Sibley og Jeanne Willis
Illustrationer af: Mark Burgess
Oversat af: Kina Bodenhoff og Marianne Iben Hansen
Udgivet d. 3. oktober 2016
Fra 5 år
KØB BOGEN

 


Bogen om Peter Plys
af A. A. Milne
Illustrationer af: Ernest H. Shepard
Oversat af: Else Heise og Tom Kristensen
Udgivet d. 3. oktober 2016
Fra 5 år
KØB BOGEN

Peter Plys på nye eventyr
af David Benedictus
Illustrationer af: Mark Burgess
Oversat af: Kina Bodenhoff og Marianne Iben Hansen
Udgivet d. 3. oktober 2016
Fra 5 år
KØB BOGEN