En god far betyder alverden for et barn. Her er fem fra børnelitteraturen, vi ikke kan undvære.

1. Alfons Åbergs far

Fra: “Godnat, Alfons Åberg”

Alfons Åbergs far må være en af de rareste fædre i børnelitteraturen. For eksempel når Alfons skal sove, og faderen både læser højt, henter tandbørste, henter saftevand, skifter lagen og tørrer op, henter potten, ser efter løver i skabet OG finder bamsen. Intet under, at han til sidst falder om af træthed.

Men han er også sød, når han har travlt med at læse avis, og Alfons må vente på, at han gider lege. For når faderen så endelig gider lege, er det det bedste, Alfons ved.

Tilmed er Alfons’ far enlig forælder. Godt klaret, far!


Godnat, Alfons Åberg
af Gunilla Bergström
Udgivet d. 20 maj 1997
Fra ca. 4 år
KØB BOGEN

 


2. Pippi Langstrømpes far

Fra: “Bogen om Pippi Langstrømpe”/ Illustration: Ingrid Vang Nyman

Selvom Pippi jo faktisk klarer sig helt selv i Villa Villekulla, er der ingen tvivl om, hvor vigtig hendes far, kaptajn Efraim Langstrømpe, er for hende. Både som leverandør af røverhistorier fra Sydhavet, hvor han er konge på Kurrekurredutøen, og selvfølgelig til at tage Pippi med på eventyr.

Når Pippis far lægger til kajs i byen med sit skib Hoppetosse, bliver de to så glade for at se hinanden, at de kaster hinanden op i luften på skift. Pippi er jo en meget stærk pige, og faktisk er far Efraim den eneste, der er ligeså stærk.

Og hvad vil Pippi være, når hun bliver stor? Kaptajn, ligesom sin far.


Bogen om Pippi Langstrømpe
af Astrid Lindgren
Udgivet d. 18. maj 2015
Fra ca. 5 år
KØB BOGEN

 


3. Ron Weasleys far

Fra: “Den illustrerede udgave af Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer (udkommer oktober 2016)” / Illustration: Jim Kay

Rons far, Arthur Weasley, er mugglernes største fan og forsvarer, når andre fuldblodstroldmænd angriber eller bagtaler mennesker og halvblodstroldmænd. Derfor er han ikke kun et forbillede for sin egen søn, Ron, men også for Hermione og Harry, der er vokset op i mugglernes verden.

Han elsker muggler-teknik og videnskab, og det er selvfølgelig også Arthur Weasley, der er ophavsmand til den flyvende Ford Anglia, som Harry og Ron kun lige slipper ud af med skindet i behold, efter de er fløjet ind i Slagpoplen ved Hogwarts.

Selvom Arthur Weasley kan virke lidt fjuttet, har han masser og mod og vil gøre hvad som helst for sin familie – inklusiv Harry Potter.


Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer
af J.K. Rowling
Illustrator: Jim Kay
Udkommer: Oktober 2016
Fra ca. 10 år

 


4. Louies far

Fra: “Stormhvalen”

Selvom Louies far ikke er lige så kendt, som flere af de andre fædre på listen, bliver vi nødt til lige at have ham med. I billedbogen STORMHVALEN af Benji Davies møder vi Louie og hans far, der bor ved kysten. Faderen er fisker og væk det meste af dagen, og Louie er meget alene.

Under en storm skyller en hval op på stranden, Louie redder den og lægger den i den lille families badekar. Han taler med hvalen hele dagen, den er virkelig god til at lytte.

Da faderen opdager sønnen med hvalen, går det op for ham, hvor ensom Louie har været. Faderen har haft for travlt. Fra den dag er de to mere sammen, de tegner, sejler og tager på picnic. Louies far viser os, hvor vigtigt nærvær er for børn – og for fædre selv.


Stormhvalen
af Benji Davies
Udgivet d. 25. februar 2016
Fra ca. 3 år
KØB BOGEN

5. Bettys far

Fra: “Betty kan bedst lide fredage” / Illustration: Rasmus Bregnhøi

Bettys far er en moderne mand, der bruger masser af tid med sin datter. De har en ganske særlig måde at tale sammen på, der gør det klart, at Bettys far kender sin datter rigtig godt. Selv når datteren råber, bliver vred og helt umulig, er faderen roligheden selv.

Derfor forkæler Betty sin far med pizza, øl og en skumfidus serveret på bakke, da han selv en dag har det skidt. Hun forstår, at far har brug for og har fortjent en far-dag.

Bettys far gør os opmærksomme på, at karma-loven også gælder for fædre, ja for alle forældre: hvad du giver, det skal du få.


Betty kan bedst lide fredage
af Alberte Winding
Illustrator: Rasmus Bregnhøi
Udgivet d. 14. februar 2012
Fra ca. 3 år
KØB BOGEN