Han foretrækker ideer, der slår ned som et lyn. En tanke, der rammer midt i køen i Fakta. En alvorlig samtale eller en pludselig sætning, der fanger, sætter gang i ord og billeder og former en billedbog, og – hvis man er heldig – kunst.

De gode billedbøger er stor kunst. Ordene er Glenn Ringtveds, der tilfældigvis selv blev en af dem, der mestrer evnen at skrive billedbøger. Et talent, han nu selv tvivlede lidt på, indtil han stod med sin første billedbog i hånden.

»Jeg troede egentlig ikke, jeg kunne finde ud af det, og min første rigtige billedbog blev da også til ved et tilfælde, da jeg ville drille mine børn med kedelige historier fra gamle dage. Den hedder DA FAR VAR KNÆGT og røg direkte i skuffen, indtil min redaktør tilfældigvis så den og var vild med den. Og så var jeg billedbogsforfatter.«

Jeg kan bedst lide de ærlige’ bøger, hvor jeg har fået en idé og skriver løs uden nødvendigvis at have en bog for øje.

Kunstenglennringtved2 at skrive en billedbog

Og skulle man få fornemmelsen af, at billedbøger nærmest skriver sig selv, er det langt fra tilfældet. Faktisk mener Ringtved, at genren stiller meget høje krav til forfatteren.

»Det er en af de sværeste discipliner, synes jeg, fordi det kræver så stor præcision i sproget, der er mange hensyn at tage, og så kræver billedbogen en grund-idé, der er lige så stærk, som hvis du skal skrive en ungdomsroman,« fortæller Glenn Ringtved.

Ideerne er tit blevet serveret for ham. Især da hans børn var mindre og kom hjem fra skole med sjove historier og oplevelser, der kunne tegne en idé eller en titel. Det gjorde sig især gældende med hans første billedbøger, som også er dem, forfatteren selv er gladest for.

»Jeg tror, det er på grund af mine børns indflydelse. Jeg havde en periode, hvor jeg tænkte for meget over, hvad jeg skrev og bare ville have noget på hjerte, og de bøger er måske blevet mere til billedbøger for voksne end for børn. Det kan godt irritere mig lidt. Jeg kan bedst lide de ‘ærlige’ bøger, hvor jeg har fået en idé og skriver løs uden nødvendigvis at have en bog for øje.«

Græd blot hjerte

Sådan blev GRÆD BLOT HJERTE … til. En bog, der er skrevet spontant på baggrund af dyb alvor og moderens sygdom og efter et besøg på sygehuset, hvor lægerne meddelte, at de ikke kunne helbrede moderen.

»Min mor sagde ‘græd blot hjerte, men brist ej’, og jeg synes, det var så smukt, fordi det var tænkt som en hjælp til mig fra hende. Og da jeg kom hjem i seng om aftenen, lå jeg og tænkte på, hvordan jeg bedst kunne fortælle mine børn om døden, og så skrev jeg, liggende i sengen, historien om døden, der kommer for at hente en bedstemor,« fortæller forfatteren om en af sine egne favoritter.

Kig i GRÆD BLOT HJERTE … her.

De lidt mere pludselige lynnedslag af ideer, der synes at komme ud af det blå, kan dog vise sig også at være inspirerende.

Godnat, sagde katten

»Godnat, sagde katten, den skulle sove klokken atten.«

Sådan kan man også begynde en bog, og det var præcis, hvad Glenn Ringtved gjorde, da han for ti år siden opfandt sætningen og historien, der oprindeligt er skrevet til en antologi med godnathistorier, men netop er udgivet for sig selv med Rasmus Bregnhøis illustrationer.

En historie, Ringtved faktisk kæmpede lidt med, fordi der var en deadline, der skulle overholdes.

»Det er jo fint nok, hvis man vil være effektiv, men jeg kan nu bedst lide bare at blive ramt af et lynnedslag i køen i Fakta. Sætningen til GODNAT, SAGDE KATTEN kom pludselig til mig, og så skrev historien nærmest sig selv,« fortæller Glenn Ringtved.

»Og jeg synes faktisk, at det er en billedbog, som både børn og voksne kan få noget ud af sammen. Vi kan genkende os selv i den, for vi har jo alle kæmpet med sådan en lille rod, der ikke gider lægge sig til at sove, og til sidst har man bare lyst til at råbe og skrige smække døren i. De kan jo være så satans udspekulerede sådan nogle børn. Det er egentlig det, bogen handler om,« fortæller Ringtved, som, efter langt over 40 udgivelser, stadigvæk ikke er begejstret for at blive ‘vurderet’.

De kan jo være så satans udspekulerede sådan nogle børn.

»Selv da jeg ville teste en ny historie i min ene søns klasse, brød jeg mig ikke om det. Jeg ved ikke, hvad det er, men det er altså stadigvæk grænseoverskridende for mig at vide, at folk sidder og læser mine historier lige nu.«

 


Græd blot hjerte
af Glenn Ringtved
Udgivet d. 18. april 2016
Fra ca. 5 år
KØB BOGEN