Den anonyme kunstner HuskMitNavn er aktuel med to udgivelser for børn – dels fordi han elsker at eksperimentere med sin kunst i nye genrer, men mest fordi han er en far, der er træt af dårlige børnebøger.

En pegebog og en malebog. To nye bøger i to af de lettest genkendelige genrer i bøgernes verden: En pegebog lærer småbørn nye ord via billeder, og en malebog maler man i. End of story. Og så alligevel.

Når HuskMitNavn først får fingre i noget, kan man være forholdsvis sikker på, at det kommer en tur igennem kunstnerens store ironimaskineri, der får selv de mest velkendte ting til at vende på hovedet og virke nye, ukendte – og sjove.

»Hvis man skal tænke og lave noget nyt, er det godt at sætte sig mellem to stole.«

»Hvis man skal tænke og lave noget nyt, er det godt at sætte sig mellem to stole,« siger HuskMitNavn, der begyndte sin karriere i graffitimiljøet, og er kendt for sine satiriske tegninger i Politiken, farverige gavlmalerier, og som har udstillet på gallerier over hele verden.

»Min arbejdsmetode har altid været at se på en genre: graffiti, billedkunst, bøger og så videre, og så tænke, hvad mangler der? Hvordan ville det se ud, hvis man vendte ideen 180 grader, og hvad er jeg selv underholdt af? Og det prøver jeg så at lave.”

Satire for de allermindste

Det er også tilfældet i pegebogen DEN FORKERTE BOG, der, som titlen antyder, ikke er, som læseren måske forventer. Under tegningen af bananen står der således ÆBLE, under loppen står der STOR, og under hesten står der FISK. Men hvorfor lave en forkert pegebog, hvad er meningen?

De-forkerte-bog-hest

Illustration: Den forkerte bog

»Det er et forældrehjælpemiddel,« forklarer 40-årige HuskMitNavn, der er opvokset i Taastrup og far til to børn.

»Når du sidder med en pegebog og peger på tingene og siger: HÅNDVASK, PARAPLY og GULEROD, og du kan se, at der bare er 500 flere af de her ting … altså, det kan godt være, at ungen får det ind, men det er rimelig kedelig indlæring. Så er det sjovere at gøre det på den omvendte måde.«

Illustration: Den forkerte bog

DEN FORKERTE BOG hjælper altså forældre med at lave sproglig ballade, men hvad så med børnene? Kan de stadig lære ordene, når far eller mor vrøvler rundt i tekst og billede? HuskMitNavn er ikke i tvivl:

»Børnene ved de her ting lang tid før, at de voksne ved, at de ved det. Jeg testede bogen på min egen søn, og han kiggede hurtigt undrende på mig og var sådan: ’hvorfor bliver han ved med at sige det samme forkert?’. Og så begyndte han ellers at grine og sige ’ne-e-e-ej’. Det sætter gang i en samtale, og det vokser børn af.«

Malebøger bør også fortæller historier

HuskMitNavn er i det hele taget tilhænger af at have høje forventninger til, hvad børn kan, og derfor også forlange, at børnelitteratur har høj kvalitet. Børn fortjener simpelthen gode bøger. Selvom pegebøger og malebøger er helt enkle, må man derfor gerne kræve, at bøgerne skal kunne og ville noget, mener kunstneren. Noget han mener, netop malebøger ofte fejler i.

»Det irriterer mig, at billederne i mange malebøger ikke har noget indhold.«

»Det irriterer mig, at billederne i mange malebøger ikke har noget indhold. Barnet tilbringer så mange timer med noget, der bare er sådan en computergenereret tegning af et slot, eller en enhjørning, eller en sukkerstang. Det kan man da ikke byde et barn.«

 

Illustration: HuskMitNavn Malebog

HuskMitNavns malebog er derfor fyldt med tegninger, der hver især fortæller en lille historie fra familielivet. Et motiv forestiller møgungen, der har hevet al indmaden ud af garderobeskabet. Et andet forestiller en far, der træt prøver at lokke sit barn op af boldbassinet i et legeland, og et tredje et sørøverskib for fulde sejl bygget af stuens møbler.

»Når man laver et billede, kan man lige så godt lave en fortælling. Bogen handler om forældre-barn-situationer, og derfor kan man også bare sidde og kigge i den sammen – uden at male. Den fungerer både med og uden farve i.«

Familiefar med spraydåse i hånden

At være sammen med sine børn om læsningen er også det, der har inspireret HuskMitNavn til at lave sine to børnebøger. Bøger, der »ville have set helt anderledes ud«, havde HuskMitNavn ikke selv været familiefar med alt, hvad der dertil hører.

»Det sjove opstår, når man læser og tegner sammen.«

»Fællesnævneren for bøgerne er, at det ikke bare er børnebøger – det er voksen- og børnebøger. Det sjove opstår, når man læser og tegner sammen. Malebogen har mange referencer til voksenlivet, og forældre vil nok kunne genkende, at man ikke kan få barnet op af boldbassinet. Og det kan barnet også genkende fra sin egen synsvinkel. Det samme gælder DEN FORKERTE BOG, den er også samtalebaseret.«

Malebog-boldbassin

Illustration: HuskMitNavn Malebog

Og hvordan hænger det at være børnebogsforfatter sammen med en karriere, der startede i graffitimiljøet, og som ofte har provokation som mål? Tjo, man tegner jo måske, hvad man ser, og HuskMitNavn er på dét bestemte stadie i livet, som mange børneforældre nok kan genkende. Han siger med et grin:

»Meget af min inspiration kommer fra forældreskabet, og min sidste udstilling handlede også om at være far. Jeg oplever faktisk ikke så meget andet end det her lige nu.«


HuskMitNavn Malebog
af HuskMitNavn
Udgivet d. 11. august 2016
Fra 4 år
KØB BOGEN

 

 


Den forkerte bog
af HuskMitNavn
Udgivet d. 11. august 2016
Fra 6 måneder
KØB BOGEN

 

 


DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«