Hr. Babels tårn er en fri genfortælling af Bibelens historie om Babelstårnet. Prinsessen keder sig, og hele verden må kaldes til for at løse den misere.

Hr. Babel har det ikke let ­– for at sige det mildt. For kongen befaler sin bygmester at bygge et tårn, der er så højt, at det går helt op i himlen. Prinsessen keder sig nemlig noget så grusomt, og det eneste, der kan få hendes humør i vejret, er at få samme udsigt over verden som papegøjerne uden for vinduet.

Hr Babels tårn
Fra: Hr. Babels tårn / Illustration: Sven Nordqvist

Forfatter Sally Altschuler er jøde og opflasket med historierne fra Det Gamle Testamente, hvor du også finder den oprindelige historie om Babelstårnet. Tidligere har forfatteren skrevet børnebøger om både skabelsesberetningen i BEGYNDELSEN fra 1994 og syndfloden i NOAS SKIB fra 2012.

Men hvordan kan han blive ved med at vende tilbage til Bibelens fortællinger efter inspiration?

»Historierne har en super kraft, og de er faktisk ældre end Bibelen. Du finder historier, der ligner Skabelsen, Noas Ark og Babelstårnet over hele verden,« forklarer Sally Altschuler.

I Bibelen handler historien om Babelstårnet om, hvorfor mennesker taler forskellige sprog og har spredt sig over hele verden. Da babyloniernes storslåede byggeprojekt strækker sig tættere på Himlen, end Gud bryder sig om, stiger han ned og »forvirrer deres sprog«, som der står.

Hr-Babels-taarn2
Fra: Hr. Babels tårn / Illustration: Sven Nordqvist

I Sally Altschulers udgave af historien er forvirringen dog total fra begyndelsen. Hr. Babel tilkalder nemlig håndværkere fra hele verden for at opfylde prinsessens ønske. Men de har forskellige måder at bygge på, forskellig mad, forskellige helligdage – en forskellig tilgang til verden i det hele taget.

Forfatteren kalder selv HR. BABELS TÅRN en slags »omvendt Babelstårnet«:

»I Bibelen handler Babelstårnet om Guds forbandelse over menneskene. Men i virkeligheden er mangfoldighed en glæde. Det er godt at huske, at der er mange måder at leve på.«

I bogen går det meget langsomt med Hr. Babels byggeprojekt, men prinsessen, hun har det strålende og keder sig slet ikke mere. Endelig er der nemlig kommet ny mad, nye danse, ny musik og nye historier til byen. Blandt andet én, der begynder:

»I et land meget langt herfra var der engang en prinsesse, som kedede sig så skrækkeligt … «


Hr. Babels tårnHr. Babels tårn
af Sally Altschuler
Illustrator: Sven Nordqvist
Udgivet d. 4. april 2016
Fra ca. 3 år
KØB BOGEN
DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«