Den højtelskede abe var nær aldrig blevet til. I hvert fald måtte forfatterne Hans og Margret Rey i sidste øjeblik flygte fra nazisterne med manuskriptet i bagagen.

Det er tidlig morgen i Paris den 14. juni 1940, og de tyske nazister står klar til at besætte den franske hovedstad. Hans Rey har i al hast bygget to cykler af reservedele, han har kunnet skrabe sammen. Ægteparret Rey skal flygte. Nu. Begge er tyske jøder. Med sig i deres sparsomme bagage, der ellers består af varme frakker og mad, har Hans og Margret nogle få manuskripter. Blandt andet et om den lille, nysgerrige abe Fifi, der skulle blive begyndelsen på en verdenssucces.

Peter Pedal

Parret flygter på cykel og i tog fra Paris til den spanske grænse og videre til Lissabon, hvorfra de sejler til Rio i Brasilien. Den sidste etape går fra Rio til New York, der bliver forfatternes nye hjem. Allerede året efter i 1941 udkommer den første bog om Fifi, der nu – efter ønske fra den amerikanske redaktør – hedder George. Curious George. Bøgerne har aldrig siden været ude af tryk, de er udgivet på 16 sprog, og solgt i 30 millioner eksemplarer.

Hans Augusto Reyersbach (1898-1977) og Margarete Elisabeth Waldstein (1906-1996), som forfatterne hed oprindeligt, var begge fra Hamborg. Hans voksede op nær den berømte zoologiske have Hagenbeck og brugte i sin barndom timer på at lære at tegne dyrene.

Peter Pedal

Efter 1. Verdenskrig, hvor Tyskland var tvunget i knæ og arbejdsløsheden enorm, flyttede den unge Hans til slægtninge i Brasilien og blev sælger af badekar langs Amazonfloden. Her fik han et nært kendskab til junglen (bare én af de ting, der får forfatteren til at minde om Peter Pedals bedste ven, Manden med den gule hat).

Forfatterne Margret og H.A. Rey var fælles om arbejdet med Peter Pedal. De fandt på ideer sammen, Margret skrev, og H.A. Rey tegnede. Foto: H. A. & Margret Rey Papers, de Grummond Children’s Literature Collection, McCain Library and Archives, The University of Southern Mississippi

Margret studerede kunst, men valgte i 1934 også at forlade Tyskland på grund af det stigende pres på jøderne. Hun tog til Rio, hvor hun opsøgte Hans, der var en bekendt af familien. De to forelskede sig og blev gift i 1935. De skiftede også navn til det korte Rey, der var lettere for brasilianerne at udtale. Bryllupsrejsen gik til Paris, og de to blev så glade for byen, at de valgte at flytte dertil i 1936. Hvad der jo så blev et forholdsvis kort ophold. Som Hans på den tid skrev til en ven:

“Det føles latterligt at tænke på børnebøger.”

Ikke desto mindre – eller måske netop på trods af – er det præcis, hvad Hans og Margret gjorde. Og i fællesskab har de skabt de syv oprindelige historier om Peter Pedal. Aben der insisterer på at gå til verden med nysgerrighed og et åbent sind. Alle bøgerne undtagen én findes på dansk (den ikke-oversatte er en alfabetbog).

Peter Pedal

Og hvorfor hedder Curious George så Peter Pedal i Danmark? Den information er gået tabt, siden den første bog udkom på dansk i 1957. Det bedste bud er, at Gyldendals redaktører på det tidspunkt foretrak bogen, hvor Peter skal lære at cykle, Curious George Rides a Bike, og derfor udgav den først. Men eftersom Peter Pedal også i Danmark blev en øjeblikkelig succes, endte alle bøgerne med at blive udgivet.

Men når man tænker på, hvordan den lille abe flygtede fra nazisterne på cykel i Margret og H.A. Reys taske, så er Peter Pedal måske et meget passende navn.

 


Den store bog om Peter Pedal
af Margret og H. A. rey
Ny udgave d. 1 marts 2016
Fra ca. 3 år
KØB BOGEN

 

DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«