MIN LILLE KØKKENHAVE – DYRK, HØST, SPIS af Bella Linde og Vanja Sandgren er en håndbog i, hvordan I får en køkkenhave i verdensklasse og ikke mindst et rigtig hyggeligt familieprojekt.

Her er 7 tips, der hjælper dig godt i gang med jeres helt egen køkkenhave fuld af grøn magi.

Tip 1

Vær glad. Øh ja? Hvorfor? Fordi det er din glæde ved køkkenhaven, der skal smitte af på dit barn. Hvis det ikke er sjovt for dig, skal du ikke regne med, at dit barn gider. Derfor er det vigtigt, at I sætter jer realistiske mål for haven. Plant hellere i tre potter og glæd dig med dit barn, når grønsagerne vokser, end en hel køkkenhave, som det bliver en sur pligt at passe.

Tip 2

Vælg børnevenlige afgrøder. Det er ikke alle grønsager, der er lige lette at dyrke. Hjælp jer selv godt i gang ved at vælge de rigtige. MIN LILLE KØKKENHAVE indeholder en guide til at dyrke 14 af køkkenhavens bedste planter, for eksempel kartofler, gulerødder og rabarber.

Tip 3

Giv dit barn ansvar. Den bedste måde at give dit barn glæde og stolthed over haven er ved at give det sit eget stykke jord, eller sine egne potter på altanen. Ligesom du selv bliver glad af at kunne vise dine grønsager frem, vil dit barn også nyde de voksnes imponerede blikke på dets egen række med ærter.

Tip 4

Lad barnet være med til alle trin. En stor del af glæden ved en køkkenhave er at kunne følge processen fra jord til bord. Den grønne magi. Hjælp derfor dit barn med at være en del af det hele. Barnet kan så sine egne frø, vande og passe grønsagerne, høste og tilberede dem. I MIN LILLE KØKKENHAVE finder I små, nemme opskrifter, der hylder jeres hjemmedyrkede lækkerheder.

Få bogens opskrift på gulerodskage her.

Tip 5

Snak om dyrelivet. Mange børn elsker dyr – også de små kriblekrablerier. Tal med dit barn om havens insekter. Hvem er for eksempel grønsagernes ven (bien), og hvem er fjende (sneglen). Hvad kan I gøre for at tiltrække de rigtige dyr og få de forkerte til at blive væk fra køkkenhaven?

Tip 6

Lav noget andet. Selv det mest haveglade barn vil nok have svært ved at holde fokus på at passe køkkenhaven hele tiden. Og ligesom vi skrev i Tip 1, er glæden ved haven det vigtigste. Derfor kan du sagtens give dit barn en pause, mens I stadig er sammen udendørs. Barnet kan (alt efter alder) lege med sandlegetøj, vandslangen, eller det kan male nogle potter, så haven bliver endnu flottere.

Tip 7

Snyd gerne lidt … Det er okay at hjælpe dit barn på vej, mens det ikke kigger. Bare lige nok til, at alle får en god oplevelse. Vand, hvis jorden er blevet for tør, og fjern sneglen inden al salaten er væk. Barnet kan stadig have hovedansvaret, mens du laver lidt ”backstage-havearbejde”.


Min lille køkkenhaveMin lille køkkenhave – dyrk, høst, spis
af Bella Linde & Vanja Sandgren
Udgivet d. 5. april 2016
Fra ca. 8 år
KØB BOGEN
DEL
Julie Marstrand er kulturjournalist og ansat i Gyldendal Børn & Unge: »Det bedste ved børnebøger er, at de skærer helt ind til benet og fortæller om livets underfundighed, mørke og kærlighed uden at komme med undskyldninger, eller hvirvle sproget ind i alt muligt ruskomsnusk. Børnebøger taler til hjertet – også på voksne.«