Julen er den bedste tid på året til at introducere gamle klassikere for børnene. Men det er også et godt tidspunkt til at gå på opdagelse i nye julebøger – for der udkommer heldigvis flere perler hvert år, og så kan børnene hjælpe med at finde netop jeres nye juleklassiker.

Her er 7 bøger, der vil bringe juleglæden fra hjertet og helt ud i tåspidserne.


1. Juleklassikeren over dem alle

»Jeg glæder mig i denne tid; nu falder julesneen hvid, så ved jeg, julen kommer.«

PETERS JUL af J. Krohn er ikke til at komme uden om, når vi taler julebøger. Og hvorfor skulle man dog også det? Bogen, der er fra 1866(!), formidler så fint forventningens glæde og de mange små ritualer hver eneste familie har før, under og efter julen.  PETERS JUL er én af de bøger, der går i arv, og findes der en bedre juletradition end det?


Peters jul
af J. Krohn
Illustreret af Pietro Krohn
Udgivet d. 20. oktober 2016
Fra 4 år
KØB BOGEN

 


2. Jul med Astrid Lindgren

 

Astrid Lindgren har skrevet mange julehistorier, og de fleste af dem er samlet i bogen JULEFORTÆLLINGER. Både Bulderby-børnene, Madicken, Pippi og Emil fra Lønneberg og mange flere er med. Selv kommer Lindgren med en lille advarsel i forordet:

»Tag det roligt, kære læser, tag det i små portioner, ellers bliver du måske også juleforgiftet.«

Og ja, sådan kan man nok sige om mange af julens traditioner (vi kigger på dig, flæskesteg).


Julefortællinger
af Astrid Lindgren

Illustreret af Björn Berg, Ingrid Vang Nyman, Harald Wiberg og Ilon Wikland

Udgivet d. 14. oktober 2015
Fra 6 år
KØB BOGEN

 


3. En tanke til andre i juletiden

Julen er hjerternes fest, og en god højtid til at dele sin glæde og sende en tanke, til de, der kan have det svært i julen. Med den nyeste bog i Alberte Windings serie om børnehavebarnet Betty har du mulighed for netop det. Når du køber bogen, donerer du sammen med os ved Gyldendal 10 kroner til Røde Kors’ julehjælp. Og så får du altså også en rigtig sød og sjov julehistorie med hjem.


Betty 9 – Betty får en julegave
af Alberte Winding
Illustreret af Rasmus Bregnhøi
Udgivet d. 20. oktober 2016
Fra 3 år
KØB BOGEN

 


4. Juleramasjang af bedste skuffe

KARL OG JULESTJERNEN er en af de nye julebøger, vi varmt kan anbefale. Karl skal spille bagenden på et æsel i krybbespillet, og det kommer der både drama og komedie ud af. Hvis du er Bjarne Reuter-fan, eller hvis du bare fan af lurendrejerier, vil du sikkert elske denne bog fuld af julestemning. Og med en slutning, der slår fast, at julen er miraklernes tid.


Karl og julestjernen
af Bjarne Reuter
Illustreret af Lilian Brøgger
Udgivet d. 6. november 2015
Fra 5 år
KØB BOGEN

 


5. En julehistorie til alle juledagene

En kalenderbog med et kapitel til hver dag i december er også en dejlig juletradition. Der findes flere gode kalenderbøger, og MIG OG BEDSTEFAR – OG SÅ NISSE POK er bestemt én af dem. Kirkegaards andre historier om Hodja og Gummi-Tarzan må man jo heldigvis læse hele året, og det kan da også godt ende med, at det bliver svært at vente helt til jul med at læse om den søde, smågnavne NISSE POK.


Mig og bedstefar – og så Nisse Pok
af Ole Lund Kirkegaard
Illustreret af Dina Gellert
Udgivet d. 30. marts 2016
Fra 5 år
KØB BOGEN

 


6. Kim Leines smukke juledebut

Den første børnebog den prisvindende forfatter Kim Leine skrev, er denne fine, frostklare historie fra 2015 om drengen Andreas, som elsker julen, men som må trækkes med en far, der er lige omvendt. Han afskyr den! Så Andreas tager sin far med på slædetur gennem den smukke grønlandske natur for at finde julemanden – og juleglæden.


Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden
af Kim Leine
Illustreret af Peter Bay Alexandersen
Udgivet d. 4. november 2014
Fra 4 år
KØB BOGEN

 


7. Jul med alletiders Vitello

Vitello har – overraskende nok – ikke været lige artig hele året, og så er det jo ikke sikkert, man får julegaver. Han beslutter sig for at løse problemet ved at købe en vidunderlig julegave til sin mor, så hun glemmer alt andet. Men da han kommer ned i centeret, og valget står mellem et vidunderligt piskeris og en vidunderlig monstermaske, bliver det pludselig svært at huske, hvem gaven er til…


Vitello køber en vidunderlig julegave
af Kim Fupz Aakeson
Illustreret af Niels Bo Bojesen
Udgivet d. 26. oktober 2015
Fra 5 år
KØB BOGEN

 


Rigtig glædelig bogjul!