I år er det 75 år siden, at den første historie om den lille og meget nysgerrige abe, Peter Pedal, udkom på engelsk.

I 1941 udgav det amerikanske forlag Houghton Mifflin ægteparrets Reys første historie om Peter Pedal – eller Curious George, som han hedder derovre. Og hurtigt vandt den lille fyr mange læseres hjerter. I så høj grad, at der nu er solgt mere end 75 mio. eksemplarer af de mange historier om Peter Pedal.

Margret og Hans Rey skrev og tegnede i alt syv historier om Peter Pedal. De historier, som man i dag omtaler som de originale. Efterfølgende er det blevet til endnu flere historier, tv og film om den kære abe, og de er alle baseret på karakteren, som ægteparret Rey opfandt allerede midt i 1930’erne.

–» Læs mere om Peter Pedals utrolige historie her

Det er kun seks af de originale syv historier, der er oversat til dansk. Den syvende bog er nemlig en alfabetbog, og den har været for vanskelig at oversætte på en måde, der gav mening for danske læsere.

Den allerførste historie

Man taler godt nok om syv originale Peter Pedal-historier, men faktisk mødte læserne Peter for allerførste gang i bogen GIRAFFEN OG DE NI ABER, som var skrevet og illustreret af Hans A. Rey. Historien handler allermest om giraffen Raffe, som er frygtelig ked af det, fordi nogle jægere har fanget hele hendes familie og taget dem med sig til zoologisk have. Raffe er alene og føler sig ensom, men heldigvis får hun besøg af ni skøre aber, deriblandt Peter Pedal.

GIRAFFEN OG DE NI ABER udkom første gang på dansk i 1973. Her var aberne af en eller anden grund blå. Det fortsatte de med at være helt frem til fjerde udgave, der udkom i 2010, hvor aberne havde fået en mere naturtro, brun farve.
Ægteparret Rey blev så begejstrede for Peter Pedal-figuren, at de besluttede, han skulle have sin egen historie. Og herfra er resten – ja – historie …

De seks klassiske – og allerbedste – historier om Peter Pedal er samlet i en stor jubilæumsudgave, som netop er udkommet.

–» Find en oversigt over rækkefølgen på de klassiske fortællinger her


Den store bog om Peter Pedal
af Margret og H. A. rey
Ny udgave d. 1 marts 2016
Fra ca. 3 år
KØB BOGEN